Högtalaren som håller livet ut

Den senaste innovationen inom surroundsystem och högtalare är den genomskinliga högtalaren som sägs ska hålla livet ut – och den är tillverkad av fyra killar och deras nystartade företag som fokuserar på att bygga ihop innovativa produkter med god hållbarhet, och visst är högtalaren inom denna kategori.

Tekniken står aldrig still, det är ett somHögtalare ikoner verkligen stämmer med tanke på alla ständiga innovationer och designidéer som poppar upp här och var på marknaden. Den senaste är just den genomskinliga högtalaren vars byggstenar går att byta ut allihop och på så vis ska högtalaren kunna fungera i en hel livstid. I alla fall om man ska tro tillverkarna. För tidningen Ny Teknik berättar man att samtidigt som man tar uppdrag från kunder såsom Ikea och Nevs har man även tid att arbeta med egna projekt och det har resulterat i just denna hållbara högtalare:

”Det började som ett projekt på vårt labb för några år sedan. När vi berättade om Transparent speaker på vår blogg fick vi ett oväntat stort genomslag. Med hjälp av crowdfunding på Kickstarter kunde vi börja producera och sälja högtalaren som en sidoverksamhet för att visa industrin hur de kunde göra. Ambitionen var att skapa en högtalare som skulle räcka en livstid. Nästan alla delar av högtalaren går att byta ut, till och med glaset, och de gamla delarna kan återvinnas.” läs hela intervjun här.

Vad man dock märkte när högtalaren började skickas ut till kunderna som beställt dem var att det faktiskt var få som ville skruva ihop den själv, trots att både en ritning för hur det går till och verktyg för att klara detta skickats med. Anledningen till att man valt att göra på detta sätt är att man arbetar med modulära designer istället för nybyggen och det betyder i princip att man skickar produkten i delar och modeller istället för i färdigbyggda produkter – något som kan jämföras med en mobilapp där man ständigt får uppdatera den till den senaste varianten och nu kan man alltså börja göra på samma sätt när det gäller annan teknik.