Viktigt att byta ut sitt mobilbatteri

Något som man hör talas om allt oftare i media är hur mobiltelefoner orsakar olika former av olyckor på grund av problem med telefonens batteri som överhettas eller kortsluts – men det finns sätt att undvika att detta händer, och det är genom att vara noggrann med att byta ditt batteri med jämna mellanrum då framförallt mobilbatterier har en begränsad livslängd.

BatteriÄger du liksom många andra en smartphone? Då är det hög tid att du klurar ut när du bytte ut ditt mobilbatteri senast, för något som många kanske inte tänker på är att ett mobilbatteri faktiskt har begränsad livslängd och behöver bytas ut efter ett tag. Till exempel skriver tidningen PC för alla om hur ett japanskt testinstitut i en video visar hur farligt det är att inte byta batteri då batterierna i videon faktiskt exploderar – och det är en risk som finns med gamla och skadade batterier. I videon slår man en hammare på ett batteri i samma storlek som ett vanligt mobilbatteri och sedan låter man batteriet ligga kvar på en bänk utan att vara ansluten till laddare eller annat och efter en stund börjar gnistor slå och batteriet flyger i bitar. Med andra ord illustrerar detta test vad som är möjligt att hända om man exempelvis tappat sin telefon i backen en gång för mycket – så om du misstänker att ditt Samsung batteri eller HTC batteri är skadat på något sätt: byt ut det på en gång.

Förhindra olyckor på grund av överhettning

mobiltelefon smartphoneDet finns flera sätt att förindra att du råkar ut för brand eller explosionsolyckor på grund av ditt mobilbatteri och ett tips är att minska tiden du använder laddare. Bland annat skriver Göteborgs-Posten om hur det faktiskt räcker med att ladda mobilen i två timmar istället för under en hel natt. Då sliter du inte lika mycket på batteriet vilket förlänger dess livslängd samtidigt som du förhindrar att telefonen överhettas – vilket det dock inte är en superstor chans att det ens gör. Enligt tidningen Ny Teknik, som intervjuat experter på ämnet, är chansen relativt liten att en mobils batteri överhettas och att det är vanligare att dåligt tillverkade mobilladdare orsakar brandolyckor än själva telefonen, vilket är positivt. Något man dock ska hålla i åtanke är att aldrig låta mobilbatteriet ladda ur helt och hållet då djupladdningar sliter på batteriet, så ett tips är att ladda oftare istället för att låta mobilbatteriet dras ur – för myten om att batteriet bara kan laddas ett visst antal gånger är falsk. Däremot stämmer det att värme slitar på telefonens batteri, till exempel skriver tidningen om hur Apple varnar för att deras telefoners batterier kan ta permanent skada om telefonerna förvaras i över 35 grader Celsius, vilket kan vara bra att lägga på minnet.